dinsdag 1 maart 2011

Berlijn van nu het Mokum van morgen

Tomorrow is Now, Kid! - Sugar Factory, 25 februari 2011

Berlijn kwam naar Amsterdam en dat belooft normaal gesproken wat als het om electronische muziek gaat. Waar Amsterdam in deze regionen zich op dance gebied toch zeker een metropool mag noemen, lijkt de echte vernieuwing al weer een tijdje bij onze oosterburen vandaan te komen. Zowel op gebied van house, techno of dikke elektropunk, de Duitsers weten er niet alleen raad mee, ze weten er vaak ook nog eens een jaar eerder raad mee dan de rest van de wereld. Dus als de organisatie van Tomorrow is Now Kid! een Berlijnse avond belooft in de Sugar Factory dan, wel, dan belooft dat wat.

Na eerder op de avond ongelooflijk afgedroogd te zijn met zaalvoetballen (een kansloze 0-9 nederlaag) was de hoop dan ook gevestigd op een mooi house avondje. Op het programma stonden artiesten van het Berlijnse bureau Lila Wunderland: Timos en Christopher Lawrenz. Deze jonge Duitsers zagen eruit alsof ze geboren en getogen waren in een smerige Duitse technobunker en ze hadden de taak gekregen de Sugar Factory op deze vrijdag vol te laten lopen en te laten zweten en uit haar voegen te laten barsten. Helaas voor hen was de club matig gevuld, en ondanks dat ik tegen een paar vrienden bleef volhouden dat 'het nu toch wel langzaam begint vol te stromen' stroomde de club niet erg vol. Tot een uur of half twee leek de Sugar meer op een verlaten Berlijn tijdens de oorlog, waar een aantal mensen verdwaald rondliepen door lege platgebombardeerde straten. Tijdens de februari-staking waren er meer mensen op de been. Gelukkig konden de aanwezigen wel ritmisch door de verlaten straten bewegen, want Timos trok zich weinig aan van het gebeuren om hem heen en draaide een erg fijne set. Als we Berlijn als het morgen van nu kunnen zien, dan kunnen we een terugkeer naar elementen van jaren negentig house verwachten. Veel opbeurende en hoge tonen, vermengd met een licht gruizig ondertoontje. De mensen in de zaal konden het waarderen, en zowaar leek de zaal om twee uur toch enigszins vol te stromen...

  TIMOS (VINYL ONLY) DJ SET 23-10-10 Sonido Rec Labelnight @ Manga Club Jena by Timos (Sonido Records)

...maar dat was misschien iets te optimistisch gesteld. Hoewel, er stonden rond die tijd wel voldoende mensen om een klein feestje mee te bouwen, en dat was ook precies wat Christopher Lawrenz van plan was. Hij zette zowel wat meer hoge opbeurende tonen in als meer smerige gruizige tonen. De stadsdeelvoorzitter van Noord, Rob Post, mag dan wel besloten hebben om de Bunker op de NDSM-werf te verbieden, Lawrenz zette hier in het centrum zijn eigen bunker neer. Ondertussen was de Sugar Factory volgestroomd met het voetbalteam dat mijn team eerder die avond met 0-9 had afgedroogd. Waarom ook niet. Hier in Berlijn op de Lijnbaansgracht gold geen rivaliteit deze nacht. Tegen drie uur wreef ik eens goed in mijn ogen en besefte ik dat de Sugar Factory toch echt nog steeds niet volgestroomd was en ook niet meer ging volstromen. Toch zonde dat niet meer mensen hier naar binnen zijn gedoken, want de muziek was erg fijn deze avond. Maar het was mooi geweest, Berlijn heeft gedag gezegd en zal spoedig terugkeren in alle Amsterdamse kieren en gaten en grachten en straten. Want het Berlijn van nu, dat is het Mokum van morgen.

  Bruch & Junior - Runway To Kenia by Stil vor Talent

Geen opmerkingen:

Een reactie posten