dinsdag 19 oktober 2010

Interview met Oceansize

Oceansize interview 
maandag 11 oktober 2010


De eerste helft van het nieuwe album Self Preserved While the Bodies Float Up klinkt een stuk harder dan we gewend zijn van Oceansize, terwijl het tweede deel wat vertrouwder klinkt en meer in lijn ligt van de vorig jaar uitgekomen EP Home & Minor. Heb je zelf een voorkeur voor één van de richtingen?

Hmm, niet echt. Het hangt een beetje af van de stemming die je hebt. We hebben dit album ook niet geschreven met een bepaald geluid voor ogen. We zijn wat anders te werk gegaan dan op de vorige albums. Dit keer hebben de verschillende bandleden eigen nummers aangeleverd, in plaats van losse delen voor een nummer die dan samengevoegd worden. ‘Part Cardiac’ is geschreven door Mike [Vennart, zanger/gitarist, NT], waarschijnlijk toen hij alleen dronken thuis was. Ik heb zelf de basis geschreven voor ‘Silent/Transparent’ en het grootste gedeelte van ‘Oscar Acceptance Speech’. Steve [Durose, gitaar/zang, NT] heeft ‘Superimposer’ and ‘Pine’ geschreven en Gambler [gitaar, NT] ‘Superimposter’. Op deze manier waren er ook minder compromissen nodig.

In sommige recensies wordt jullie nieuwe album jullie meesterwerk genoemd, hoe kijk je er zelf tegenaan?

Ik denk dat het ons meest samenhangende album is, en dat het ook werkt als een geheel. Onze andere platen werden er nog wel eens van beschuldigd een samenraapsel te zijn. Dit album is ook wat korter, heeft kortere nummers, welke ik overigens moeilijker vind te schrijven dan lange nummers.

Ik wilde eigenlijk wat vragen over de teksten, maar ik neem aan dat Mike deze schrijft. Denk je vragen hierover te kunnen beantwoorden?

Om eerlijk te zijn heb ik geen flauw benul waar hij over zingt, haha. Ik hoor het ook niet op het podium, ik sta te ver bij zijn monitor vandaan.

Terug naar de muziek dan maar. Ik heb in een eerder interview gelezen dat sommige nummers van het album Frames bijna te moeilijk waren om live te spelen, hoe zit dat met de nieuwe nummers?

Nou, dat valt wel mee hoor. Frames is eigenlijk vrij makkelijk live te spelen, omdat het geschreven is als een live album. Ook de nummers op het nieuwe album spelen we in principe allemaal. Er is geen nummer dat we nooit live spelen.

Jullie hebben altijd al een erg vol geluid gehad. Hebben jullie er wel eens aan gedacht om een keer met een orkest op te treden?

Ik zou het echt te gek vinden om dat een keer te doen, maar ik denk dat dat gewoon te veel geld kost om ook daadwerkelijk te doen. Misschien een eenmalig optreden, dat zou wel gaaf zijn. Maar aan de andere kant vind ik het ook wel prima om met zijn vijven op het podium te staan, dat is al vol genoeg, haha.

Vrijwel alle bandleden hebben verschillende andere projecten lopen waar ze mee touren, zoals Future of the Left, Kong en Biffy Clyro. Hoe verhoudt het touren met een andere band zich tot spelen met Oceansize?

Je bent met andere mensen, dus er is sowieso een andere sfeer. In Future of the Left bijvoorbeeld zijn we met zijn drieën, dus je hebt een stuk meer ruimte op het podium. Hetzelfde geldt voor Kong. Maar touren met andere bands zorgt er wel voor dat je je eigen band meer waardeert. Oceansize is voor ons allemaal de basis, daarin hebben we allemaal wel dezelfde instelling, ondanks dat iedereen ook zijn eigen dingen doet daar buiten. Oceansize is ook de band waarvan we onze huur betalen, dus ja.

De band bestaat nu bijna 12 jaar. Heb je al bepaalde gedachten over de toekomst?

Ik denk dat we gewoon maar doorgaan met wat we aan het doen zijn, en hopen dat de mensen naar onze shows blijven komen. Voorlopig werkt het, dus hoeven we geen drastische veranderingen door te voeren. If it’s not broken, don’t fix it.

Zijn de reacties op jullie nieuwe album van grote invloed op de keuze om wel of niet door te gaan met de band?

Over het algemeen lijkt het bij onze albums altijd vrij lang te duren voordat er echte erkenning komt. Het zijn wat dat betreft albums die moeten groeien bij de luisteraar, dus het is moeilijk om daar plannen op te gaan baseren. Dit is pas onze eerste tour die we voor dit album doen, dus we zullen nog even moeten afwachten welke richting het op gaat.

Zijn er nog bepaalde plekken waar je extra naar uit kijkt deze tour?

Amsterdam is altijd een mooie plek om te zijn. Gelukkig hebben we hier een dag extra. Verder ben ik jarig als we in Polen zitten, dus daar kijk ik ook wel naar uit.

Jullie nemen Vessels als support act mee op deze tour, vertel eens wat over hen.

Ze zijn erg, maar dan erg goed. Vooral live. Elke geluid dat je hoort spelen ze ook daadwerkelijk live.

Vind je het belangrijk om bands te helpen en mee op tour te nemen?

Ja, zowel voor de band die je meeneemt als voor onszelf. Voor zo’n band is het een mooie gelegenheid hun muziek voor nieuwe mensen te spelen. Zelf hebben we graag een band mee waar we zelf ook naar willen kijken. Bovendien zitten we ook met die gasten in de tourbus, dus je moet ook goed met ze op kunnen schieten.

Is er veel verschil tussen het spelen als support act en als hoofdact?

Jazeker, hoewel voor allebei wat valt te zeggen. We hebben gespeeld met een paar grote bands als Smasking Pumpkins en Faith no More. Dan sta je voor gigantisch veel mensen, maar dat zijn over het algemeen niet jouw fans. Bovendien hebben we geen enkel stuk merchandise meer verkocht door die shows. Het geeft meer voldoening om een headline tour te doen en te spelen voor mensen die echt voor jouw muziek komen. Bovendien hebben we vrij lange nummers en is het fijn om toch tien of twaalf nummers te kunnen spelen.


De cd Self Preserved While the Bodies Float Up is het vierde album van de band en is nu overal verkrijgbaar.


(Geschreven voor Jimmy Alter)


Geen opmerkingen:

Een reactie posten