dinsdag 8 februari 2011

Muizen jagen bezoekers weg bij Pathé Amsterdam

Pathé De Munt het Napels van de Amsterdamse bioscopen

Een tijd geleden bleek dat de Pathé Unlimited Pas zeer eenvoudig te kraken is en dat veel frauderende bezoekers op deze manier een film mee pakken. Er blijken echter nog veel meer ongenode gasten zich op te houden in de bioscoopzalen: zowel in Pathé de Munt als in Pathé Tuschinsky heerst al jaren een muizenplaag.Begin 2004 berichten enkele kranten er al over: muizen in de bioscoop bij Pathé de Munt in hartje Amsterdam. Ruim vier jaar later is het probleem alleen maar erger geworden. Vrijwel elke film wordt onderbroken door enkele gilletjes en veel onrustig geschuifel. Waar veel bezoekers in eerste instantie denken aan giebelende tienermeisjes wordt al snel duidelijk dat er iets anders aan de hand is. Muizen rennen over de leuning, gaan met popcorn aan de haal of klimmen broekspijpen in. Voor iedere filmliefhebber een vervelend fenomeen natuurlijk, al zullen de Unlimited Pas-fraudeurs zich iets minder bekocht voelen dan degenen die het volle bedrag hebben betaald. 

Bij navraag bij de werknemers van De Munt blijkt dat ze van alle muizenissen op de hoogte zijn. "We kunnen er weinig aan doen, ze zitten overal", aldus een ongeïnteresseerde kaartjesscheurder. Op een klacht van een jongeman dat er zelfs een muis in zijn tas zat en van zijn net gekochte brood en plakjes kaas had gegeten, reageert de werknemer dat het "dan ook verboden was consumpties van buitenaf mee naar binnen te nemen". Toch zullen de knaagdiertjes niet afhankelijk zijn van meegebracht voedsel. De zalen liggen vrijwel constant bezaaid met een laag popcorn en worden kostenwege pas aan het einde van de dag opgeruimd. "Het lijkt hier af en toe wel op Napels", verzucht een vrouw die halverwege de film 'Rendition' het kijken maar heeft opgegeven en naar huis gaat.

In het veel chiquere en beter opgeruimde Pathé Tuschinsky banjeren de muizen ook rustig rond. Vanuit Pathé wordt dan ook geopperd dat er behalve de popcorn nog een andere reden is voor het grote aantal muizen. De bouw van de Noord-Zuidlijn geeft volgens Pathé zoveel lawaai, dat de muizen kiezen voor een rustigere plek, zoals een bioscoopzaal. De Amsterdamse Dienst Ongediertebestrijding bestrijdt dit echter en ziet juist een afname van het aantal klachten van muizen met betrekking tot de Noord-Zuidlijn. Pathé lijkt zich te verschuilen achter de toch al aanwezige kritiek op de bouw van het traject om zo de aandacht af te leiden van het gebrek aan hygiëne in de eigen zalen.

Waar de kleinere filmhuizen een succesvol anti-muizenplaag middel hebben in de vorm van een huiskat, is Pathé nog steeds zoekende naar een goede oplossing. "We houden alle gespotte muizen bij in een muizenlogboek, en 's nachts werken er speciale guerillastrijders die er alles aan doen dit probleem op te lossen", aldus een medewerker van De Munt. Er gaan geruchten dat Pathé zelfs de Colombiaanse FARC in wil schakelen om het probleem aan te pakken. De bezoekers hopen dat Pathé het gevecht met de muizen kan winnen en dat er spoedig weer rustig film gekeken kan worden.

6 opmerkingen:

 1. was vorige week naar de bios pathe de munt. Tot mijn schrik zag een grote muis of een rat tussen achter tussen de bankjes glippen. Meteen gemeld het schijnt een bekend probleem, kunnen niet zoveel aandoen was de reactie. voorlopig mijden BAH! 5 augustus 2011

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Bij mij zat de muis in mijn chipsbakje en verder hetzelfde verhaal ze weten het en ze kunnen er niks aan doen dus proberen ze het stil te houden.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ha, kijk, de problemen gelden dus nog steeds. Er verandert blijkbaar weinig bij Pathe!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Naar Pathe de Munt, gezellig. Totdat je een RAT naast je op de stoel aantreft en er ook nog twee onder de bovenste rijen ziet rennen! Geloof me, zo groot als een puppy! Antwoord Pathe? Tja, die noordzuid lijn he.....

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.

   Verwijderen